Case: Air Jordan - Preferens genom differentiering

Varumärkesstrategi
October 1, 2024
Case: Air Jordan - Preferens genom differentiering

Utmaning

Nike märkte att även om deras varumärke var välkänt, saknade de ett starkt fotfäste inom basketkulturen, där de inte ansågs "coola" bland de yngre målgrupperna. Trots stor kännedom hade de svårt att bygga varumärkespreferens och föredragen status inom den här specifika målgruppen.

Lösning

För att bygga en starkare preferens valde Nike att lansera ett sub-varumärke, Air Jordan, genom ett partnerskap med Michael Jordan, en då basketstjärna på väg upp. Genom att fokusera på att skapa en tydlig och distinkt identitet för Air Jordan kunde de differentiera det från Nikes huvudvarumärke. Detta sub-varumärke var noggrant utformat för att matcha den ungdomliga och urbana basketkulturen, vilket gjorde det mer tilltalande för den specifika målgruppen.

Resultat

Air Jordan blev en stor succé och ett eftertraktat varumärke bland unga basketfans. Detta resulterade i att Nike byggde upp en starkare varumärkespreferens och tog en ledande position i marknaden för basketskor. Idag är Air Jordan en av de mest lönsamma underetiketterna för Nike, med en årlig försäljning på cirka 5 miljarder dollar​.

Lärdomar

  1. Differentiering är nyckeln: Genom att skapa ett sub-varumärke som Air Jordan kunde Nike differentiera sig från konkurrenterna och rikta sig specifikt till en målgrupp som inte relaterade till huvudvarumärket. Att bygga en tydlig och distinkt identitet för ett varumärke kan hjälpa till att skapa starkare kopplingar med målgruppen, särskilt om kännedom och övervägande redan är starkt.
  2. Förstå målgruppen på djupet: Nike lyckades genom att analysera den ungdomliga och urbana basketkulturen och sedan utforma sitt budskap och erbjudande så att det resonerade med den kulturen. För svenska varumärken innebär detta att noggrant förstå vad som driver deras specifika målgrupper är avgörande för att öka varumärkespreferensen
  3. Emotionell koppling skapar lojalitet: Air Jordan byggde inte bara en rationell koppling baserat på produkternas funktionella fördelar, utan skapade en stark emotionell koppling till unga konsumenter genom storytelling och association med en stark kulturikon. Denna känslomässiga dimension är ofta nyckeln till att omvandla övervägande till preferens och lojalitet.

Är ditt varumärke känt men har inte tillräcklig preferens? Boka en varumärkesanalys idag och få insikter som kan transformera din marknadsstrategi!

ligg steget före med trakkster

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för insikter och strategier för att göra ditt varumärke mer framgångsrikt.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.